Stadsgården 24 juni 2019

På gång i juni 2019

Nu befinner vi oss i en period där det inte görs speciellt mycket fältarbete. Då och då sker arbeten som kräver schaktningsövervakning, just nu i närområdet till Katarinahissen.

Arbetsbild IMG 0843 72dpi 900 600I anslutning till de arbeten som just nu görs invid Katarinahissen kontrollerar vi om det kommer fram några arkeologiska lämningar som ska dokumenteras.

 

Men att vi inte arbetar så mycket i fält innebär inte att arkeologin kring Slussen ligger för fäfot. Tvärtom så pågår ett intensivt arbete inomhus med att ta hand om det fyndmaterial som kommit fram, det ska rengöras och registreras. Dessutom så kan vi nu ägna oss åt att skriva de rapporter som undersökningarna genererar.

Textilfynd 1600 tal 72dpi 900 600 vändDet här är ett av de fynd som vi tagit hand om den senaste tiden. Det är ett textilfynd från 1600-talet som påträffades i utfyllnadsmassor på Stadsgården. Väven är drygt 30 cm bred och försedd med stadkanter, uppenbarligen har den vävts av yllegarn med tre olika färger. Vilka de ursprungliga färgerna har varit vet vi inte. Det är oss också obekant vad det är för typ av textil, alltså vad den används till. Tidigare har vi hittat så kallad packtextil, tyg som använts till att packa in varor i. Men det här har inte varit något sådant. Vi kommer att arbeta vidare med att försöka ta reda på vad det har varit.

 

Under resten av sommaren kommer det att göras fältarbeten i begränsad omfattning, bland annat i garageutrymmet invid Karl Johans torg som vi rapporterade om förra månaden. Vi kommer också att få tillfälle att undersöka en del muddringsmassor ifrån ett utfyllt markområde på Stadsgården.

Inte minst kommer flera av oss att få lite välförtjänt sommarsemester så att vi kan komma tillbaka med nya krafter inför höstens arbeten.

 

 

 

 

 

 

 

 

Arkeologikonsult

Arkeologikonsult kommer fortlöpande att genomföra de arkeologiska undersökningarna i Slussenområdet under hela byggnationstiden. Det kommer att dyka upp många intressanta fynd och lämningar från olika epoker så fortsätt gärna följa vårt arbete här på Slussenportalen.

Kontakt

Telefon: 08-590 840 41

Epost: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Web: www.arkeologikonsult.se